LÄNKAR: Desktopverktyg
 
EN PASSANT - NØRRESUNDBY SKAKKLUB
http://www.enpassant.dk/chess/dindex.html
För den som vill ha olika desktopverktyg (du kanske är ansvarig för klubbtidningen eller bara vill göra snygga diagram e.d. för dina egna partier!?) är denna sida i Danmark en självklar besöksplats! Här finns allt som du förmodligen har letat efter och lite till!

PALVIEW, PALIVE OCH PALMATE
http://www.enpassant.dk/chess/palview/index.htm
Gänget i Palview Team har lagom till julen förärat schackvärlden med nya versioner av samtliga sina gratis schackprogram, nämligen Palview 4, Palive 1.1 och Palmate 2. Därmed är varje seriös webmaster utrustad med allt som behövs för att visa partier på webben. Och programmen kostar inte ett nickel! Det finns en fyllig manual att tillgå på länken ovan. Där hittar ni dessutom flera exempelfiler på vad man kan åstadkomma - och tro mig - det är mycket mer än du kommer att ana... Programmen från Palview Team rekommenderas varmt till alla html-knåpare av schacksidor!

Palview 4 är ett verktyg som konverterar pgn-filer till html/javascript för läsning och genomspelning av partier på webben. Palview klarar helt enkelt det mesta man kan önska sig och lite till, och är mycket lätt att använda (drag-and-drop). Palview slår till och med ChessBase javascript-konverterare med hästlängder. I version 3 introducerades flera nya finesser som stöd för livepartier, klocktider, varianter, nolldrag, informatorsymboler, flaggor, automatisk uppdatering av sidorna (bra för livepartier), auto-genererade korstabeller med klickbara partier, infoga sidhuvud och sidfot på sidorna etc. I version 4 finns nu även stöd för att lägga upp studier, problem och kombinationer enligt principen "gissa draget". Lösaren kan utföra dragen på brädet; om du gör fel tre gånger visas till slut lösningen (vilket den förstås även gör när du löser den rätt!). Men den största nyheten i version 4 är att Palview nu även har stöd för att skapa interaktiva schackmagasin på nätet. Kolla in demosidorna och utforska själv!

Palive 1.1 är ett program som är avsett för att sända partier live över Internet. I korthet så bevakar Palive pgn-filer som genereras med hjälp av sensorbräden (t.ex. DGT-bräden). Så fort som nya drag har skrivits till pgn-filerna "rycker" Palive åt sig dessa pgn-filer för att sedan låta Palview konvertera dem till html/javascript. När detta är gjort skickar Palive upp de uppdaterade htm-filerna på nätet med hjälp av ett inbyggt ftp-program.

Palive hade världspremiär i och med att Schack-SM 2001 i Linköping visade SM-gruppens partier live över Internet. Då användes en beta-version av Palive. Den version som nu finns på nätet är en förbättrad och utökad version med nya finesser. Nu finns bl.a. möjligheter att infoga kommentarer och varianter till partierna via en speciell pgn-editor. Det finns även möjlighet att visa samtliga partier på en översiktssida samt ladda upp pgn-filerna på nätet så fort som de uppdateras (länkad från htm-sidan).

Palmate 2 är ett hjälpprogram för den som inte vill koda sina egna ini-filer eller stilmallar (.css) för hand. Med Palmate får du hjälp på traven; välj vad du vill ändra, förhandsgranska i den inbyggda webbläsaren, och ändra/behåll allt efter eget tycke och smak. Från och med version 2 finns nu även en inbyggd pgn-editor samt en enklare html-editor. Det enda som du annars behöver veta är att du behöver skapa en identisk spegling av dina Palview-kataloger på webben även på din lokala hårddisk. Palmate förutsätter nämligen att detta är gjort eftersom den använder relativa sökvägar för bilder, symboler etc. Men detta är en smal sak att ordna och sedan är det bara att testa dig fram tills du är nöjd med resultatet!

EPD2DIAG
http://www.rebel.nl/epd2diag.htm
Manfred Roosenbom på Schröder BV har konstruerat ett gratisprogram som genererar EPD-strängar till schackdiagram. Programmet EPD2DIAG är väldigt användarvänligt och kan användas utan problem. Du skapar först en ny EPD-sträng som du sedan editerar. När detta är gjort kan du spara EPD-filen som gif- eller jpg-bild. Du kan även välja att spara som "Copy as HTML". I så fall kommer ditt diagram att sparas i form av 64 gif-bilder - en för varje ruta - vilket sparar plats på hårddisken. Notera dock att (åtminstone) den rena gif-bilden saknar ram runt schackdiagrammet. Välj då lämplig färg för de vita och svarta rutorna som kontrast till din eventuella bakgrundsfärg.

Sedan version 1.4 kan du nu ansluta ett schackdatorprogram som analyserar din EPD-fil. Du måste dock se till att du har bockat för vilken sida som är vid drag innan du sparar EPD-filen. Du kan ansluta Rebel9 eller Crafty som analysprogram till EPD2DIAG. Du kan även ladda hem en specialversion av Rebel Decade 2 som analysredskap till EPD2DIAG. Du kan ladda ner detta verktyg samtidigt som du laddar hem EPD2DIAG.

PGN4WEB
http://code.google.com/p/pgn4web/
Pgn4web är ett javascriptverktyg för att visa pgn-partier för uppspelning på webbsidor. Det är enkelt att använda via hemsidans "BoardWidget generator". Där kan du själv välja utformning och layout. Den genererade koden kopierar du och klistrar sedan in på din egen hemsida, blogg e.d. Pgn4web kan användas på flera webbplattformar som bloggtjänster som Blogger, CMS-verktyg som Joomla, Drupal mm.

CHESS VIEWER
http://www.chessclub.com/chessviewer/about.html
Med Chess Viewer kan man snabbt och mycket enkelt skapa en pgn-läsare som spelar upp ett parti direkt på webben. Allt man behöver är att partiet redan finns på pgn-format. Hur gör man då?

1) Gå ner till rubriken "Creating a ChessViewer from a PGN file" och tryck på "Form".
2) Kopiera in ditt parti på pgn-format i fältet "Submit" och tryck sedan "Submit".
3) Nu får du upp en html-sida med ditt skapade pgn-parti. Spara nu denna fil i det namn som du vill, exempelvis som "parti.html".

Det enda du nu behöver göra är att ändra lite i html-dokumentet. Ändra t.ex. titeln samt ta bort stycket som börjar "Now grab...". Sedan är det bara att lägga ut html-filen på webben som vilken annan html-fil som helst. Enkelt eller hur!?

CHESS WORD MACROS & FONTS
http://www.chessvariants.org/d.font/fonts.html
Letar du efter schackfonter som du kan stoppa burken full med? Då är det här en guldgruva för dig! Alastair Scott och Hans Bodlaender har bland annat fjorton fria schackfonter att erbjuda på denna sida. Dessutom finns det några halv- respektive helkommersiella schackfonter också! Och räcker det inte med detta så finns här även olika desktop-verktyg för att generera schackdiagram samt en del Word-makron.


Designad för Netscape 4 med upplösning 800x600
Copyright © 1997-2012 Linkebodas schacksidor. All rights reserved.
LÄNKAR
Schacknyheter
Partier
Freeware
Butiker + tips
DTP-verktyg
Korrschack
Problem
Boktips
Tidskrifter
Förbund
Övrigt
Senaste nytt